Back

FAQs

Τι θα κερδίσω αν συμμετέχω στο πρόγραμμα;
  • Εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας μαθαίνοντας τα βασικά της ΤΝ, τις εφαρμογές της στις Φυσικές Επιστήμες και πώς επηρεάζει τον κόσμο γύρω μας μέσω του Online Course.
  • Καλλιεργείτε κοινωνικές δεξιότητες που ζητούνται στην αγορά εργασίας, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία, η κριτική σκέψη και η επικοινωνία.
  • Συνδέεστε με κορυφαίους ερευνητές του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, συνεργαζόμενοι μαζί τους.
  • Βιώνετε την εμπειρία ενός hackathon δουλεύοντας σε ομάδες για να λύσετε πραγματικά προβλήματα Φυσικών Επιστημών με τη βοήθεια της ΤΝ μέσω των AI Scientific Challenges.
  • Ενισχύετε το βιογραφικό σας με την απόκτηση του πιστοποιητικού συμμετοχής από το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.
  • Ανοίγετε νέες πόρτες αυξάνοντας τις πιθανότητες για εύρεση εργασίας σε κλάδους υψηλής ζήτησης και κερδίζοντας την ευκαιρία για έρευνα, διπλωματικές εργασίες ή ακόμα και μελλοντική καριέρα στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.
  • Γίνεστε μέλος μιας δυναμικής κοινότητας πρωτοπόρων συνδεόμενοι με άλλους φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες από τον χώρο των Φυσικών Επιστημών.
  • Συν-διαμορφώνετε το μέλλον, συμμετέχοντας στην εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην εφαρμογή της στις Φυσικές Επιστήμες.

Ολοκληρώνοντας την 1η θεωρητική φάση του προγράμματος: Online Course, θα μπορείτε:

  • Να περιγράψετε τι είναι η ΤΝ
  • Να απαριθμήσετε χρήσεις της ΤΝ στην καθημερινότητα
  • Να αξιολογήσετε την επίδοση συστημάτων ΤΝ
  • Να περιγράψετε τον κύκλο ζωής των δεδομένων σε ένα έργο ΤΝ
  • Να εφαρμόσετε τις αρχές FAIR στα δεδομένα
  • Να βρείτε πηγές δεδομένων σχετικές με την επιστήμη σας
  • Να περιγράψετε μια διαδικασία επισημείωσης δεδομένων
  • Να εξηγήσετε την ανάγκη ενσωμάτωσης ηθικής στην ΤΝ
  • Να απαριθμήσετε εργαλεία για ηθική υλοποίηση έργων ΤΝ
  • Να περιγράψετε διαφορετικά παραδείγματα επιστημονικής έρευνας
  • Να απαριθμήσετε χρήσεις της ΤΝ στην επιστήμη σας
  • Να περιγράψετε μια προσέγγιση υποβοήθησης επιστημονικής μελέτης με ΤΝ
  • Να αναγνωρίσετε κινδύνους στην επιστημονική πρακτική λόγω χρήσης ΤΝ

 

Με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης: AI Scientific Challenges, θα έχετε την ευκαιρία:

  • Να συνδεθείτε με Ινστιτούτα και Ερευνητές στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
  • Να βρείτε ευκαιρίες για έρευνα και διπλωματικές εργασίες
  • Να ασχοληθείτε με προβλήματα/προκλήσεις που θέτουν οι ερευνητές του “Δ”
  • Να δουλέψετε σε ομάδες με καθοδήγηση ειδικών
  • Να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα της ομάδας σας
  • Να βιώσετε την εμπειρία της εφαρμογής ΤΝ σε Φυσικές Επιστήμες

Ναι! Με την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων του προγράμματος (Online Course και AI Scientific Challenges) θα λάβετε ηλεκτρονική βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος από το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και τη SciFY σε μορφή pdf.

Όχι, το πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν. Τόσο η συμμετοχή όσο και η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν έχουν οποιοδήποτε οικονομικό κόστος για τους συμμετέχοντες. Ωστόσο για την ολοκλήρωση της 2ης φάσης AI Scientific Challenges του προγράμματος απαιτείται η φυσική σας παρουσία στον χώρο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” για 2 ημέρες (8 ώρες ανά ημέρα) οπότε και τα όποια κόστη ενδέχεται να προκύψουν για τη μετακίνηση ή και τη διαμονή επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα/ τη συμμετέχουσα.

Όχι, δεν υπάρχει κανένα κόστος σε καμία φάση του έργου και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά σας.

Για την 1η φάση του προγράμματος, Online Course, σίγουρα όχι. Ωστόσο στην 2η φάση θα χρειαστεί η φυσική σας παρουσία για τουλάχιστον 2 ημέρες (8 ώρες ανά ημέρα) στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” ώστε να εργαστείτε για την επίλυση των προκλήσεων που θα τεθούν στην ομάδα σας. Έχει προβλεφθεί η παροχή σίτισης (catering) στους συμμετέχοντες κατά τη φάση των AI Scientific Challenges.

Αυτό εξαρτάται καθαρά από εσάς! Ωστόσο μια μέση εκτίμηση χρόνου για την ολοκλήρωση του Online Course είναι 5 ώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση video, συμπλήρωση των tests και μελέτη επιπλέον εκπαιδευτικού υλικού που θα παρέχεται.

Το Online Course αναμένεται να διατεθεί τον Μάιο 2024 όπου οι συμμετέχοντες/ουσες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό και θα πρέπει να το έχουν ολοκληρώσει έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Έπειτα θα τρέξει η 2η φάση του προγράμματος, AI Scientific Challenges, η οποία προγραμματίζεται για τον μήνα Νοέμβριο του 2024.

Όχι, δεν χρειάζεται! Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε οι συμμετέχοντες/ουσες να μην χρειάζεται να έχουν οποιαδήποτε γνώση περί Τεχνητής Νοημοσύνης ή και Προγραμματισμού. Ωστόσο κάποιες βασικές γνώσεις προγραμματισμού θα μπορούσαν ενδεχομένως να φανούν χρήσιμες κατά τη 2η φάση του προγράμματος χωρίς όμως να είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητες.

Στη φόρμα εγγραφής θα βρείτε μια ενδεικτική λίστα αντικειμένων που καλύπτει ο όρος Φυσικές Επιστήμες. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε και σε αυτόν τον σύνδεσμο για πιο λεπτομερή ορισμό.

Όχι, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συμμετέχετε. Στη φόρμα εγγραφής βρίσκεται μια ενδεικτική λίστα αντικειμένων που καλύπτει ο όρος Φυσικές Επιστήμες. Εφόσον εσάς δεν σας καλύπτει κάποιο από τα αναφερόμενα πεδία μπορείτε να προσθέσετε το πεδίο σπουδών σας στην επιλογή “Άλλο” αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι ανοίκει στις Φυσικές Επιστήμες. Ανατρέξετε σε αυτόν τον σύνδεσμο για να δείτε πεδία Φυσικών Επιστημών.

Για να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα θα πρέπει να βρίσκεστε τουλάχιστον στο 3ο έτος των προπτυχιακών σας σπουδών.

Το πρόγραμμα προϋποθέτει ότι οι  συμμετέχοντες θα έχουν κάποιες γνώσεις του αντικειμένου σπουδών τους για να μπορούν να καταλάβουν τις εφαρμογές, τα παραδείγματα που αναφέρονται στην εκπαίδευση αλλά και για να μπορούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση εφόσον θελήσουν να προχωρήσουν και επιλεγούν να συμμετάσχουν σε αυτή οπότε και υπάρχει το όριο του 3ου έτους σπουδών.

Φυσικά και μπορείτε! Αν και το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για προπτυχιακούς φοιτητές στα τελευταία έτη των σπουδών τους και για μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.

Αν και το πρόγραμμα στοχεύει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν και ενδιαφερόμενοι που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το αργότερο 1 χρόνο πριν την έναρξη του προγράμματος που ορίζεται τον μήνα Μάιο του 2024 (δηλαδή όσοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μετά τον Απρίλιο του 2023).

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για φοιτητές Φυσικών Επιστημών που σπουδάζουν στην Ελλάδα. Καθώς η 2η φάση του προγράμματος AI Scientific Challenges απαιτεί την φυσική σας παρουσία για τουλάχιστον 2 ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” κρίνεται σκόπιμο να εστιαστεί σε φοιτητές εντός Ελλάδας και ιδανικά εντός Αττικής.

Συγχαρητήρια! Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης με τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν την εγγραφή σας στην εκπαιδευτική πλατφόρμα. Επίσης θα λάβετε επιπλέον ενημέρωση άμεσα μόλις το εκπαιδευτικό περιεχόμενο είναι διαθέσιμο προς παρακολούθηση. Το email το οποίο δηλώσατε στη φόρμα εγγραφής είναι αυτό που θα χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία μας μαζί σας.

Κατά τη φάση AI Scientific Challenges θα δημιουργηθούν πραγματικές προκλήσεις Φυσικών Επιστημών από τους ερευνητές των ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” οι οποίες μπορούν να επιλυθούν με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Όσοι/ες συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα επιλεγούν σε αυτή τη 2η φάση θα πρέπει να βρεθούν με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” όπου για 2 ημέρες (8 ώρες ανα ημέρα) θα εργαστούν σε ομάδες που θα έχουν ορίσει οι ερευνητές γιανα λύσουν τις προκλήσεις αυτές, εφαρμόζοντας τα όσα έμαθαν στην 1η φάση ενώ παράλληλα καλλιεργούν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Καθόλη τη διάρκεια του 2ημέρου θα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και με τους επιβλέποντες ερευνητές. Η φάση αυτή έχει προγραμματιστεί να τρέξει τον μήνα Νοέμβριο του 2024 και θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ομάδων η οποία θα γίνει πάλι στους χώρους του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του 2ημέρου. Σε αυτή τη 2η φάση θα προαχθούν οι συμμετέχοντες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την 1η φάση του προγράμματος, Online Course, και πληρούν τα κριτήρια να προχωρήσουν στη 2η φάση. Τέλος, τα όποια κόστη ενδέχεται να προκύψουν για τη μετακίνηση ή και τη διαμονή επιβαρύνουν τους ίδιους τους συμμετέχοντες, ωστόσο έχει προβλεφθεί η παροχή σίτισης (catering) κατά τη φάση των AI Scientific Challenges.

Τα αρχικά κριτήρια είναι οι συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν το Online Course και να ολοκληρώσουν επιτυχώς τα τεστ που συνοδεύουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Σε 2η φάση θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες / τις συμμετέχουσες που επελέγησαν με βάση τα παραπάνω κριτήρια να αποστείλουν ηλεκτρονικά μια επιστολή (cover letter), η οποία θα αξιολογηθεί από το γραφείο εκπαίδευσης και ερευνητές του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.

Τα στοιχεία στη φόρμα εγγραφής τα χρειαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε ότι οι συμμετέχοντες/ουσες καλύπτουν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα (έτος σπουδών, σχολή φοίτησης, αριθμό μητρώου, κλπ). Τα στοιχεία αυτά είναι εμφανή μόνο σε μέλη της ομάδας της SciFY, του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτσης τα οποία εργάζονται στο έργο. Αυτά τα στοιχεία επεξεργάζονται από τα άτομα της ομάδας έργου μόνο στο πλαίσιο επικοινωνίας μαζί τους, ενημέρωσής τους και αξιολόγησης της προόδου τους σε σχέση με την εκπαιδευτική τους πορεία στο πλαίσιο του έργου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά, μπορείτε να δείτε την Πολιτική Απορρήτου εδώ.

Φόρμα επικοινωνίας

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.